Semalam masa browsing FB kawan2 ternampak gambar Kuih Tepung Talam yang di upload dalam FB. Kuih tradisional ni..nampak sedap. Mula tu ingat nak mintak wife aku buatkan bila2 nanti. Tapi bila fikir2 balik..kesian la pulak sebab tgk bz dgn study dia sekarang ni. Terasa nak cuba buat. Start mencari2 resepi yang senang ( kadang2 byk version resepi2 ni..). Bila dah jumpa resepi, jenguk2 kat dapur ada tak bahan2 yang aku perlukan utk buat Tepung Talam ni. Nasib ada tapi hasilnya sungguh tak elok..hahahaha. First time buat tak dapat nak agak..fizikalnya nampak tak berapa cantik..rasa tu dah ada. Kira okay la. Thanks for the resepi..betul n menjadi.
Bahan-bahan
Lapisan Bawah Hijau*
2 1/4 Cawan Tepung Beras
1/3 Cawan Tepung Gandum
1 1/2 Cawan Gula
5 1/2 Cawan Air Pandan ( Air + Pes Pandan)
1 1/2 Tbs Air Kapur
Lapisan Atas Putih**
1/3 Cawan Tepung Beras
3 Cawan Santan
4 Tbs Tepung Jagung
1 Tsp Garam
Cara-Cara
Campurkan semua bahan *. Kacau hingga tak bergentel. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Cukup sampai naik wap dan gula hancur
Isikan dalam acuan yg di sapu minyak. Kukus hingga masak . (15-20min) bergantung kepada size bekas.
Campur semua bahan **. Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
tuangkan atas lapisan hijau, dan kukus lagi hingga masak.
pastikan penutup kukusan di bungkus dengan kain, utk menghasilkan permukaan yg cantik & rata.
Biar betul2 sejuk baru potong
No comments:
Post a Comment