Sekarang dah penghujung bulan Mac, musim kat sini pon dah bertukar, dah masuk Autumn a.k.a Musim Luruh pun. Cuaca mula sejuk balik. Baru-baru ni bila ke Saturday Market kat sini teringat nak cari Sayur Kangkung. Bukannya apa, Sayur Kangkung ni antara sayur-sayur yang Limited Edition sikit kat sini sebab biasanya ada cuma waktu Summer a.k.a Musim Panas. Kat Malaysia selalu ada dan merata-rata boleh dapat. So masa Summer la kami-kami kat sini nak makan Sayur Kangkung..Kangkung Goreng Belacan, Sotong Kangkung, Nasi Goreng Kampung, Yong Tau Foo. Hari ni rasa nak makan Yong Tau Foo. Kebetulan masa ke Wellington weekend baru-baru ni ada beli Kue Teaw Gulung tu kat Asian Market.
Resepi ni dapat masa browse dlm internet and memang sedap rasa macam kat Pasar Malam. Sebelum ni pernah cuba resepi yang sempoi2 campur2 sos apa yang ada tapi bila dah cuba resepi yang ni, rasanya the best Sos Yong Tau Foo yang aku pernah cuba buat.
Bahan-bahan
SOS HITAM:
560ml air
1 kiub stok ikan bilis
1 sb kicap pekat
2 sb sos kacang hitam
1 sb sos hoisin
2 sb gula
1/8 sk serbuk five spice
garam secukupnya
3 sb air, dicampur 1½ sb tepung jagung (atau ikut kepekatan tersendiri)
SOS CILI:
8 biji cili merah, dibuang biji
2 sk bijan digoreng
100ml cuka
2 sb sos plum
3 sb gula
garam secukupnya
8 biji cili merah, dibuang biji
2 sk bijan digoreng
100ml cuka
2 sb sos plum
3 sb gula
garam secukupnya
Cara-cara
SOS HITAM YONG TAU FOO:
Jerang air, stok bilis, kicap pekat, sos kacang hitam, sos hoisin, gula pasir dan serbuk rempah lima di atas api perlahan. Kacau hingga mendidih, masukkan campuran tepung masak. Kacau tanpa henti selama 2-3 minit lagi atau hingga pekat.
SOS CILI YONG TAU FU:
Kisar cili dan bijan hingga halus. Jerang cuka di atas api perlahan. Masukkan bahan kisar dan semua bahan lain, ketepikan dari api, biar sejuk
Kisar cili dan bijan hingga halus. Jerang cuka di atas api perlahan. Masukkan bahan kisar dan semua bahan lain, ketepikan dari api, biar sejuk
No comments:
Post a Comment